Skip to main content
Nieuws

Lancering bodemdalingskaart 2.0

Nieuwe referentiekaart voor heel Nederland.

Scheve huizen, verzakkende straten, verschuivende dijken en uitdrogende natuurgebieden.Nederland ligt in een rivierdelta en wordt daardoor hard geraakt door de huidige schommelingen in temperatuur en waterniveau. De nieuwe interactieve bodemdalingskaart 2.0 geeft inzicht in hoe Nederland verzakt, met een ongekend detailniveau van millimeters voor meer dan 40 miljard metingen over de afgelopen 4 jaar.

Nederland loopt internationaal voorop in de techniek om bodembeweging en de effecten daarvan op gebouwen en infrastructuur te meten met satellieten. SkyGeo uit Delft ontwikkelt al meer dan 10 jaar de technologie hiervoor en heeft klanten over de hele wereld. Met de uitrol van bodemdalingskaart.nl, in samenwerking met NCG en TU Delft, wordt actuele informatie over bodembeweging openbaar gemaakt voor een breed publiek. Hiermee wil SkyGeo aantonen hoe krachtig de technologie is en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen stimuleren.

Pieter Bas Leezenberg, CEO van SkyGeo: “Door Bodemdalingskaart 2.0 publiek toegankelijk te maken geven we een enorme impuls aan gebruik van InSAR als standaardmethodiek voor het meten van bodembeweging en de gevolgen daarvan. In Oktober 2018 lanceerden we Bodemdalingskaart 1.0 als een 2×2 kilometer referentiekaart voor Nederland – sindsdien hebben meer dan 150.000 bezoekers die online kaart geraadpleegd. Met de publicatie van Bodemdalingskaart 2.0 kan iedereen met onze InSAR technologie kennis kan maken.”

Landelijke referentiekaart

De dataverwerking is echter geen kwestie van een ‘druk op de knop’. SkyGeo gebruikt verschillende methoden, geoptimaliseerd naar de toepassing. “Door deze generieke kaart te publiceren kan de indruk ontstaan dat de satellietdata maar op een enkele manier kunnen worden verwerkt”, aldus Leezenberg. “Dit is niet het geval: afhankelijk van de toepassing kunnen we bijvoorbeeld ook metingen laten zien die nu afgevallen zijn, of kunnen we juist minder geschikte metingen elimineren.”

Leezenberg is niet bang dat dit ten koste gaat van de markt van SkyGeo. “Gezien de hoogte van investeringen in infrastructuur zou het onlogisch zijn om daarvoor alleen ‘gratis’ gegevens van het internet te halen. Daar wil je goed opgeleide experts bij betrekken.” Iedereen kan nu met de generieke data de effecten van verzakking verkennen en vergelijken. Professionele gebruikers kunnen na het kennismaken met deze data besluiten waar en hoe verder specialistisch InSAR onderzoek nodig is.

Gebruik bodemdalingskaart

SkyGeo innoveert al jaren om beheerders van infrastructuur te helpen: voornamelijk door steeds beter InSAR data te maken om de invloed van lokale gebeurtenissen op bodemverzakking te kunnen meten en om technologie te ontwikkelen om patronen in verzakking te herkennen. Ook gaat de kwaliteit van de aangeleverde satellietbeelden systematisch omhoog. Door het vrijgeven van het detailniveau van bodemdalingskaart.nl zal de kennis van en het vertrouwen in InSAR als meetinstrument toenemen.

De dataset wordt vrijgegeven zodat zakelijke gebruikers zelf nieuwe patronen van verzakking op kunnen sporen. Om basiskennis over InSAR te vergroten kunnen geïnteresseerden uit het werkveld zich kosteloos inschrijven voor kennissessies en het bekijken van webinars over het meten van bodemverzakking. De referentiekaart is te gebruiken via de bodemdalingskaart website, in de SkyGeo viewer en vanaf daar te downloaden als kaartlaag.

Naar bodemdalingskaart